Coronavirus: implicaties voor de praktijk van psychologen
Gepubliceerd door Ellen Excelmans op 13 maart 2020
| laatste update 22 maart 2020
Naar aanleiding van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad heeft onze beroepsvereniging volgende richtlijnen opgesteld om de verspreiding het Corona-virus tegen te gaan.
Corona (Covid – 19) beheerst het nieuws. Nu drastische maatregelen genomen worden door de regering die effectief ons dagelijks leven beïnvloeden, neemt de onrust toe. De reden voor deze maatregelen is niet omdat er een onmiddellijk gevaar dreigt voor onze eigen gezondheid, maar vooral om de verdere verspreiding van het virus controleerbaar te houden zodat ons gezondheidssysteem niet overbelast dreigt te worden. Enkele tips om door deze moeilijke dagen te komen:
Behoud het juiste perspectief: Op dit moment zijn er 2 reële bedreigingen:
Kwetsbare groepen: het virus is wel bedreigend voor een aantal groepen in onze samenleving, namelijk oudere mensen (65 +) en mensen die al verzwakt zijn (bvb. door één of andere medische aandoening). Hen dienen we te beschermen.
Overbelasting van het gezondheidssysteem: er is een reële dreiging dat ons gezondheidssysteem overbelast gaat worden. Hierdoor zou essentiële basiszorg niet meer verleend kunnen worden door de uitval van onze eerstelijnswerkers of doordat mensen niet meer opgenomen kunnen worden in onze ziekenhuizen. We kunnen besmetting wellicht niet voorkomen, maar we kunnen wel degelijk de besmettingspiek afvlakken waardoor een dergelijke overbelasting vermeden kan worden.
Zorg dat je de feiten juist hebt: in een periode van ongerustheid circuleert “fake news” snel. Vanuit psychologisch onderzoek weten we dat wanneer mensen ongerust zijn, ze vooral gaan letten op verontrustende zaken en deze gaan uitvergroten. Pas hiervoor op en baseer je op de officiële en objectieve informatie van de overheid. Bekijk ook deze informatieve video van twee studenten geneeskunde van de PAAZ Sint-Vincentius.
Praat erover met je kinderen: zeker nu de lessen, jeugd – en sportactiviteiten opgeschort worden, raken deze maatregelen ook onze kinderen. Praat er met hen over op een eerlijke en leeftijdsadequate manier. Je kan je kinderen helpen om te gaan met de stress en onrust door hen te laten focussen op dagelijkse routines. Denk er ook aan dat kinderen naar hun naaste volwassenen kijken als rolmodel over hoe om te gaan met deze situatie.
Blijf verbonden: Door verbonden te blijven met je omgeving kan je een zekere vorm van normaliteit handhaven, gevoelens delen en stress ontladen. Deel officiële informatie met elkaar om “fake news” te ontkrachten en maak elkaar niet nog meer ongerust. Respecteer hier wel de maatregelen van de overheid ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus.
Zoek professionele hulp: merk je dat je toch overweldigd wordt door gevoelens van onrust, angst en dat deze je dagelijks leven (werk, persoonlijke relaties) verstoren. Zoek dan contact met een psycholoog in jouw buurt. Het is erg belangrijk om op dit moment onze CGG's , huisartsenpraktijken en ziekenhuizen niet verder te overbelasten.
Promoot persoonlijke veiligheid: je kan ook zelf aan je veiligheid en aan die van je omgeving werken. Dat gevoel van zelfcontrole is belangrijk om gevoelens van onrust tegen te gaan. Je kan jezelf beveiligen door de richtlijnen van de overheid op te volgen inzake persoonlijke hygiëne (bvb. regelmatig je handen wassen), omgevingsmaatregelen (vermijden van grote evenementen), sociale afstand te respecteren (vermijden van met te veel mensen in te kleine omgevingen), enz.
Binnen Psychologennet blijven we beschikbaar voor onze patiënten. We vinden het namelijk belangrijk om zorgcontinuïteit aan te bieden in deze moeilijke tijden. We proberen zo veel mogelijk over te schakelen op online videogesprekken; zeker als je je wat ziekjes voelt of contact hebt met risico-patiënten. We zijn ons bewust dat een online sessie voor velen buiten hun comfortzone is, maar onze ervaring leert dat dit een goed alternatief is voor face-to-face contacten. Heb je vragen bij deze nieuwe vormen van in contact treden met je psycholoog? Aarzel dan niet om hem of haar te contacteren. Wij blijven zorgen zolang we kunnen én mogen!