Cognitieve gedragstherapie voor insomnie

Slapeloosheid is een belangrijk gezondheidsprobleem met een sterke negatieve invloed op de levenskwaliteit van mensen. Onderzoek schat dat ongeveer 30% van de volwassenen kampt met slapeloosheid. In België leidt dit tot een hoge consumptie van slaapmedicatie: 13% van de volwassenen gebruikte slaapmiddelen in 2018. Tijdens de coronacrisis liep dit cijfer op tot 21%. Nochtans geeft de behandelrichtlijn voor insomnie de voorkeur aan een niet-medicamenteuze aanpak, i.c. cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i).

Inhoud van de workshop

Na een korte inleiding in slaapfysiologie en slaapstoornissen starten we deze workshop met de assessment van slaapproblemen in de praktijk en een correcte indicatiestelling voor CGT-i? Vervolgens zoomen we in op de gedragsmatige behandeling van insomnie: psycho-educatie, gedragsmatige interventies, cognitieve interventies, stressbeheersing en hervalpreventie. Deelnemers worden uitgenodigd om casussen in te brengen.

Doelpubliek

De workshop richt zich in eerste instantie naar klinisch psychologen en orthopedagogen in de eerste lijn. Er is geen basiskennis vereist.