Wij zijn er ook voor onze collega's!

Als psychologen zijn we goed in het zorgen voor anderen maar onze zelfzorg schiet soms tekort. Psy4psy wil meer aandacht voor zelfzorg en een laagdrempelig zorgaanbod ontwikkelen voor psychologen in nood.

Alt text

Regelmatig lezen we berichten over ellenlange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Psychologen geven nochtans het beste van zichzelf om hun patiënten de zorg te geven die ze verdienen. Soms lopen ze zichzelf voorbij: ze kunnen geen neen zeggen tegen al die zorgvragen en persen er nog een afspraak bij; vaak ten koste van hun eigen zelfzorg.

Als zorgverstrekkers zijn psychologen kwetsbaar. Ze hebben voor hun beroep gekozen om mensen te helpen en grenzen aangeven lijkt in strijd hiermee. Niets is minder waar. Goede zelfzorg is voorwaarde om goed voor anderen te zorgen. Geen enkele patiënt heeft baat bij een uitgeputte psycholoog met compassion-fatigue! Toch zien we in de praktijk heel wat collega's over hun grenzen gaan met het risico op burn-out tot gevolg.

Daarom wil de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen met de steun van het fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijn Stichting, een psy4psy community uitbouwen. Psy4Psy wil meer aandacht is voor (zelf)zorg en een laagdrempelig zorgaanbod ontwikkelen voor psychologen in nood.


Meer informatie over dit project: https://vvkp.be/dossiers/psy4psy