Wat kan een groep voor mij betekenen?

Deze week hebben we meer met succes een ACT mindful training afgerond. Op de vraag of je de training zou aanbevelen aan iemand in je omgeving, antwoordde iedereen volmondig 'ja'. Waar zit de kracht van een groep? En krijg je wel de hulp die je verdient in een groep mensen?

Alt text

In 2020 gaat ons groepsprogramma weer van start. Zo begint op 22 januari een nieuwe ACT mindful training en op 3 februari de sociale vaardigheidstraining. Voor velen boezemt zo'n groep wel wat angst in. Vragen zoals "Wie zit er allemaal in zo'n groep?", "Wat zullen die mensen van mij denken?" en "Krijg ik wel de aandacht die ik nodig hebben?" poppen op.

Zeer begrijpelijke bedenkingen. Nochtans hoeft dit geen belemmering te vormen om een groepstraining te volgen. Angst en zorgelijke gedachten hoeven ons niet tegen te houden in het leven. Ik kan me zelfs voorstellen dat deze onaangename gevoelens en gedachten ook kwamen opzetten toen je voor het eerst contact opnam met een psycholoog. Toch heb je doorgezet en misschien heb je wel ervaren dat het allemaal wel meeviel. Ons hoofd heeft namelijk de neiging om alles veel bedreigender voor te stellen.

Onze ervaring leert namelijk dat diegenen die de meeste weerstand hadden voor een groep er het meest uit halen. Steeds meer raken we in Psychologennet overtuigd van de meerwaarde van onze groepswerking. Het is altijd mooi om te zien hoe deelnemers van groepen niet alleen leren van de trainer, maar ook van elkaar. De ervaring dat je niet alleen staat en dat verandering mogelijk is, is zo krachtig en helend; dit kunnen we niet bewerkstelligen in een individuele begeleiding. Los van het financiële voordeel (een groepsessie kost slechts 20 euro/uur) kunnen we in groep ook oefeningen aanbieden die we niet mogelijk zijn in een één-op-één begeleiding.

"Ja maar, ik praat niet graag in groep", hoor ik je nu zeggen. Geen probleem, want wij verplichten niemand om zijn verhaal te doen in groep. Jij bepaalt zelf wat je deelt en niet deelt. Wil je toch iets delen, dan staan we voor het groepsgeheim: wat in de groep gezegd wordt, blijft in de groep. Op deze manier verzekeren we dat de groep een veilige oefenbasis wordt voor het dagelijkse leven.