Van mindfulness naar heartfulness

Heb je in het verleden onze ACT mindful training gevolgd maar vind je het nog moeilijk om de milde, vriendelijke houding in je leven te integreren? Dan ben je zeker niet alleen. Ontdek hier wat compassie voor jou kan betekenen.

Alt text

Graag vertellen we hier het verhaal van de twee wolven. In een indianenstam waren twee jongens op zoek naar de essentie van de mens. Een moeilijke zoektocht. Geen wonder dat ze ten rade gingen bij de oude wijze man. Hij wist hen te vertellen dat de essentie van de mens zit in het bestaan van twee wolven in de mens: een witte wolf en een zwarte wolf. Tevreden met het antwoord gingen de twee jongens naar buiten tot ze hierop gingen doordenken want hoe zit dat dan precies in elkaar. Hoe leven die wolven samen? Vechten die dan niet met elkaar? Verward keerden ze terug de oude wijze man die hierop bevestigd antwoordde: "Natuurlijk leven die wolven in onderlinge strijd". "En wie wint er dan?" vroeg één van de jongeren waarop de oude wijze man het volgende antwoord gaf: "Ah, dat is heel simpel: diegene die je het meeste eten geeft?"

Wie geef jij het meeste eten: je zwarte wolf of je witte wolf? Veroordeel jij jezelf steeds voor alles wat mis loopt in je leven? Boor je jezelf constant de grond in en vind je het moeilijk om te zien dat je ook maar een mens bent dat zijn of haar best doet? Dan kan je zeker wat zelfcompassie gebruiken. Zelfcompassie is geen zelfmedelijden of jezelf goedpraten voor de fouten die je maakt. Ik zie het eerder als een vorm van zelfzorg: een zekere mildheid inbrengen voor het feit dat je geen supermens bent en af en toe in de mist gaat - tezamen met de wijsheid en de kracht om te doen wat goed voor je is.

Overtuigd? Schrijf je dan in onze compassietraining in.