Internationale vrouwendag

Vandaag vieren we internationale vrouwendag. Dik, dun, blank, donker, christen, moslim, enz. Het maakt niet uit. Elke vrouw mag vandaag in de bloemetjes gezet worden...

Alt text

Vrouwen hebben een wezenlijke rol in onze maatschappij. Ze zijn moeder, partner, vriendin, collega, buurvrouw, enz. Ook al dragen mannen tegenwoordig hun steentje bij in het huishouden, toch zien we vaak dat het grootste gewicht bij de vrouw komt te liggen. Daar komt nog bij dat ze zich niet beperken tot het huishouden. De meeste vrouwen gaan ook uit werken en de verwachtingen zijn er hoog gespannen. Meer én meer kom ik zogenaamde 'ploetermama's' tegen. Jonge vrouwen met een bloeiende carrière die ook nog eens een supermama en superpartner willen zijn. Ook moeten ze er constant op hun best uitzien en een rijk en gevuld sociaal leven op na houden. Kortom, ze houden veel ballen in de lucht.

Het risico is dan groot dat er af en toe een bal op de grond valt. In plaats van dit toe te schrijven aan de veileisendheid van de omstandigheden beginnen heel wat 'ploetermama's' zich dan verwijten te maken: "Ik doe het weer niet goed". Vanuit hun perspectief lijkt iedereen zijn zaakje goed op orde te hebben en zijn zij die enige die liggen te 'ploeteren'. Niets is minder waar, zeg ik dan. Daarom raad ik altijd aan om in gesprek te gaan met die zogenaamde 'wondervrouwen' zodat het duidelijk wordt dat ze geen alleenstaand geval zijn. Leren mild zijn voor het eigen 'ploeteren' is de boodschap. Daarom aan alle 'ploetermama's': neem eens een kijkje op onze online zelfhulpmodule zelfcompassie.