Hoe overleef ik de feestdagen?

Vaak worden de feestdagen geassocieerd met een periode van vreugde en geluk. Voor velen betekent dit echter de confrontatie met een pijnlijk gemis of het weerstaan aan verleidingen waaraan men moet weerstaan. De zoektocht naar het perfecte cadeau geeft meer stress dan plezier.

Alt text

Graag geven we jullie een aantal tips om de feestdagen zonder kleerscheuren te doorstaan.

  1. Vraag jezelf af wat écht belangrijk is in deze periode. Heel vaak worden we tijdens de feestdagen geduwd in een soort van 'jingle-bell-modus': we trekken onze mooiste kleren aan en zetten onze 'happy-face' op, maar is dit wel wat je écht wil. Misschien vind je het wel prettig om in trainingsbroek voor de TV te hangen en gaat het meer om het gezellig samenzijn. Denk eens goed na: waar wil jij dat de feestdagen om draaien? Wat zijn jouw waarden?
  1. Het is niet gemakkelijk om je leven rond je waarden op te bouwen. Allerlei hindernissen liggen op de loer. Je bent niet alleen en anderen houden juist wel van 'jingle-bells' of je mist de persoon waarmee je het liefst de feestdagen wil doorbrengen. Wat trekt jou weg van je waarden?
  2. Hoe ga je hiermee om? Geef je toe of ga je juist de strijd aan?
  3. Vraag jezelf af wat het effect hiervan is. Werkt dit ook écht? Brengt het jou dichter bij wat écht telt tijdens deze dagen? Zo ja, blijf dit dan zeker doen. Zo neen, laat dit dan los en maak ruimte voor wat er is, ook al is dit misschien niet zo prettig.
  4. Doe wat werkt voor jou! En begin klein. Wat is de kleinst mogelijke stap die je kan zetten in de richting van je waarden?