Het is ongetwijfeld al opgevallen maar er is van alles gaande binnen het landschap van loopbaanbegeleiding. De Vlaamse overheid heeft begin dit jaar het aantal uitgeschreven cheques per maand drastisch beperkt waardoor het praktisch onmogelijk was om nog een loopbaancheque te bemachtigen. Ondertussen heeft de regering haar plannen met loopbaanbegeleiding gecommuniceerd.
Het systeem van loopbaancheques verdwijnt geleidelijk om plaats te ruimen voor loopbaankrediet. Burgers met meer dan 7 jaar werkervaring zullen een online portefeuille krijgen met daarin 6 uur loopbaanbegeleiding aan een tarief van 25 euro per uur. Dit loopbaankrediet kan doorheen de volledige loopbaan opgenomen worden in blokken van 2 uur. Loopbaanbegeleiding wordt dus niet alleen duurder: het wordt ook in aantal uren beperkt en kan slechts éénmalig in de loopbaan opgenomen worden.
Ook de loopbaancoach wordt geraakt. Zo moeten we 40% van ons honorarium inleveren. Eerlijk gezegd is dit toch een zure appel om in te bijten; vooral omdat er als maar meer eisen worden opgelegd. Zo moet er voortaan voor het geven van loopbaanbegeleiding een beroepskwalificatie voorgelegd worden. Op zich is dit geen slechte zaak gezien de wildgroei in coaches de laatste jaren. Gelukkig volstaat een masteropleiding in de psychologie als kwaliteitsgarantie voor loopbaanbegeleiding en moeten we geen extra (dure) opleiding volgen.
Wat in afwachting van het loopbaankrediet?
Tijdens de overgangsperiode kan je slechts 1 loopbaancheque - goed voor 4 uren loopbaanbegeleiding - aanvragen. De geldigheidsduur van de cheque wordt beperkt tot 6 maanden. Neem dus tijdig je uren op. De eigen bijdrage voor de loopbaancheque wordt ook verhoogd van 45 naar 90 euro.