Back to school

September blijft voor velen verbonden met de start van een nieuw schooljaar en dus ook het einde van de zomervakantie. En ook al was het dit jaar geen gewone zomer, de meeste mensen associëren nog steeds de maanden juli en augustus met een periode van meer ontspanning en plezier. Zo is het in de zomer niet alleen langer licht. We leven ook meer buitenshuis. We staan minder vaak in de file. Het werktempo ligt wat lager en sommigen planden hier en daar een dagje verlof in.

Alt text

Dit ontspannen gevoel komt niet alleen door de omstandigheden, maar ook door de manier waarop we in het leven staan. Het lijkt precies of mensen in de zomer beter hun prioriteiten kunnen stellen en het belang van onbenullige zaken kunnen relativeren. We staan bewuster stil bij wat écht telt in het leven en kunnen meer genieten van kleine dingen zoals de zon op onze huid, een aangenaam gesprek of een mooie sterrenhemel.

In september veranderen natuurlijk de omstandigheden. De files keren terug, kinderen moet op tijd op school raken en 's avonds geholpen worden met hun huiswerk, de dagen zijn al wat korter en de winkels beginnen zelfs al winterkledij in de rekken te hangen. Het is best een uitdaging om onder die omstandigheden ontspanning te vinden. Het is echter geen onmogelijke zaak. Als we heel bewust stilstaan bij onszelf, kunnen we een klein beetje het vakantiegevoel behouden. Kan je bijvoorbeeld nog genieten van een mooie zonsondergang, ook al sta je stil in het verkeer? Kan je jezelf toestaan om in drukke periodes eens in de zetel te gaan zitten met een goed boek, zonder je schuldig te hoeven voelen over alle 'nuttigere' dingen die je beter had kunnen doen? Leven in het hier en nu en doen wat écht telt voor jou... is dat niet altijd prioriteit?