Werelddag suïcidepreventie

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Mensen branden op 10 september om 20 uur een kaars om hun steun te betuigen aan het voorkomen van zelfdoding, voor de dierbaren die door suïcide verloren zijn gegaan en voor de overlevenden van een suïcidepoging.

Alt text

In Vlaanderen sterven elke dag 3 personen door zelfdoding. Het is de eerste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15-19 jaar, bij volwassenen vrouwen tussen 20-34 jaar en bij volwassen mannen tussen 30-49 jaar. Het aantal suïcidepogingen ligt 10 keer hoger, wat betekent dat dagelijks ongeveer 30 personen in Vlaanderen een suïcidepoging ondernemen.

Met de Werelddag Suïcidepreventie wil het VLESP (Vlaams Expertise Centrum Suïcidepreventie) een belangrijke mythe doorbreken over suïcidaliteit, namelijk dat we niet kunnen voorkomen dat iemand suïcide pleegt en dat wanneer iemand denkt aan zelfdoding er niets meer gedaan kan worden. Dit betekent niet dat àlle suïcides kunnen tegengehouden worden of dat de preventie van zelfdoding een gemakkelijke taak is. We willen alleen maar zeggen dat er hulp mogelijk is; ook al zie je op dit moment geen uitweg meer. Praat erover en zoek hulp! Er zijn honderden hulpverleners, vrijwilligers maar ook familieleden en vrienden die klaar staan voor mensen die het moeilijk hebben en aan zelfdoding denken.

Heb jij vragen over zelfdoding? Neem contact op met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.